Dag 80. Roncesvalles – Zubiri.

IMG-20160616-WA0009

Om 6 uur worden we luidkeels gewekt door een Nederlandse vrijwilligster van de refuge. En voordat wij het weten is het over met de stilte en hoor je overal geritsel van rug- en slaapzakken. Ik heb de wekker om 7 uur gezet, maar dat heeft niet veel zin. De camino stress is voor veel pelgrims begonnen. Ook wij worden langzaam wakker en gaan als de meeste pelgrims vertrokken zijn ook de deur uit. Het is mij bekend dat je in Spanje voor 8.00 ’s morgens de refuge uit moet zijn, maar om 6 uur al weg gaan is mij echt veel te vroeg.

IMG-20160616-WA0005

Ha het regent en dat had ik niet verwacht op deze 1e dag in het Spaanse land. Sommige pelgrims komen snel terug om een poncho te kopen. Ook zij hebben niet aan regen in Spanje gedacht.

We lopen totdat we in een klein dorpje aankomen voor koffie en je ziet weer overal pelgrims. Ze begroeten ons hartelijk en ook ik herken er veel van de dag ervoor. Het heeft ook wel weer zijn charmes. Onderweg komen we een echtpaar tegen waarvan de man 83 jaar oud is en ik spreek mijn bewondering voor hem uit en vraag of ik een foto van hem mag nemen. Hij gaat er direct voor staan met zijn vrouw.

IMG-20160614-WA0026

Even later kom ik een ander echtpaar tegen met een karretje. Geen idee hoe ze het voor elkaar krijgen, maar het lukt ze om ook over de paden te gaan. Knap hoor.

IMG-20160614-WA0030
Het thema loslaten komt voor mij weer in beeld, want de pelgrims waar we in Frankrijk mee liepen zijn of al door naar een volgende plaats of in de massa opgegaan. Realiseer me dat het echt mijn eigen pad is dat ik moet bewandelen en dat mensen komen en gaan. Na tig keer iedereen te zijn voorbij gelopen of te zijn ingehaald komen we bij het plaatsje Zubiri. We hebben geen zin in een refuge met stapelbedden en nemen een pension om van de afgelopen 2 dagen en drukte bij te komen. Even lekker een kamer voor ons alleen.

IMG-20160614-WA0028

Als we gaan eten in het dorpje zitten daar veel pelgrims die we onderweg hebben ontmoet en waar we een praatje mee maken. Het is echt wennen om in Spanje te zijn lijkt wel en ik merk dat Frankrijk echt verleden tijd is.

IMG-20160616-WA0006

IMG-20160616-WA0007

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Dag 80. Roncesvalles – Zubiri.

 1. Kan me voorstellen dat het echt een verschil is,….maar…des te meer maak je mee 😉 ( geintje)

  Like

 2. Greet den Hartoog zegt:

  Wat een drukte op de weg. Ik kan me voorstellen dat het een heel verschil is, wandelen met zoveel mensen. Heerlijk dat jullie een pension konden nemen, want om steeds met zoveel mensen te slapen lijkt me geen pretje. Ik lees jullie verslagen altijd met veel plezier en heb veel bewondering voor jullie. Succes op de rest van jullie reis.
  P

  Like

 3. Elly Krijt zegt:

  In 80 dagen Europa rond! Bijna als Jules Verne in een andere tijd. Nog veel Camino succes!

  Like

 4. Elisabeth zegt:

  Heerlijk wat een mooi verhaal weer, ik zie dat jullie regen hebben? Vorig jaar hadden wij stralend weer (35gr)en hebben wij onze voeten heerlijk af laten koelen in het beekje? waar jullie over de stenen lopen. Wat een verschil van weer. Ik wens jullie ook weer wat meer zon toe. Als je niet zoveel bedden wilt, in de particulier herbergen heb je ook vaak betaalbare kamers voor 2 personen en dan vaak ook nog met lakens en echte handdoeken, pure luxe!
  Buen Camino
  oh als het goed is komen jullie ook langs de oude abdij die gerestaureerd wordt door Neil(uit Zd Afrika) zeer de moeite waard om even te bekijken en een donatie te geven. Als jullie Neil zien et hij jullie ook op de foto, geef hem mijn groeten!

  Like

 5. Ivonne zegt:

  Het lijkt wel werken, om 6 uur op ;-). Lekker om eens een kamer voor jullie zelf te hebben, kan ik me helemaal voorstellen. Wel weer bijzondere manieren van reizen zien jullie zo. Leuk hoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s