Dag 79. Saint Jean Pied de Port – Roncesvalles.

IMG-20160613-WA0273

Na een heerlijke rustdag is vandaag Frankrijk voor het laatst in zicht en gaan we nu richting de pyreneeën. In het hotel waar we slapen is iedereen lichtelijk gespannen voor hetgeen komen gaat. Ook ik ben een beetje nerveus en neem afscheid van de hartelijke gastvrouw van de gite die ons vriendelijk uitzwaait.

IMG-20160613-WA0291.jpg

En daar gaan we dan. We komen al snel Lieve tegen die in een andere gite sliep en ook vandaag richting Spanje gaat.

IMG-20160613-WA0259

We zijn met een behoorlijk aantal pelgrims vertrokken uit St Jean Pied de Port. Pfff… Het blijft toch wennen zo’n grote groep. Gelukkig loopt een ieder in zijn eigen tempo.

IMG-20160613-WA0278

Als wij via de stadspoort Saint Jean Pied de Port verlaten beginnen we direct met een steile klim. Er is ons aangeraden om gedurende de volgende 3 km in een gelijkmatig tempo te lopen, zonder je te haasten. En dat doen we.

IMG-20160613-WA0293

We ontmoeten heel veel mensen met andere nationaliteiten (Duitsers, Japanners, Amerikanen, Engelsen, Koreanen, Australische etc. etc.)

Het is grappig hoe iedereen elkaar begroet en vraagt waar je vandaan komt en gestart bent. We vinden het nog steeds verbazingwekkend hoe iedereen op ons reageert als Dré of ik vertel dat wij uit Nederland zijn vertrokken. Ze vinden het geweldig.

IMG-20160613-WA0287

Ook een stel uit Japan vindt dit en is erg verbaasd als Dré in het Japans met hen begint te praten. (Dré heeft 1 jaar japans geleerd). Het is een leuke ontmoeting.

IMG-20160613-WA0282

Na een km of 8 komen we aan bij de herberg d’ Orisson waar we lekker aan de koffie en gebak gaan en uitrusten. Lieve arriveert ook en we praten even bij.
Er zit ook een Franse jongen bij ons die we in Ostabat en op onze rustdag hebben ontmoet. Hij zegt tegen mij: ‘Wij zijn één op de Camino, ik voel zoveel happiness en liefde met zoveel mensen ondanks de verschillende culturen en taalbarrière’. Het raakt mij, want ook ik voel het zo.

IMG-20160613-WA0277

Als de gâteau de Basque verorberd is wandelen we weer verder. Iedereen wil foto’s maken van elkaar en ik maak weer foto’s van andere pelgrims. Erg grappig.

 

En dan is het een compleet andere wereld, want wat zijn de bergen mooi en wat voel ik hier een super energie. Ik voel me klein in zo’n groot gebied met bergen, maar krijg er ook een heel warm en emotioneel gevoel van.

IMG-20160613-WA0295

IMG-20160613-WA0284

Onderweg zijn er ook veel loslopende paarden en schapen, waar wij tussendoor lopen en zien ook een slang die ligt te slapen door de kou.

IMG-20160613-WA0289

Ook valt het op dat er veel mensen voor het eerst zijn begonnen vandaag. Een koreaanse meid heeft het zwaar. Ze heeft voor haar moeder een cadeautje gekocht in St Jean en sleept dit in een doos mee aan haar rugzak. De bedoeling was om dit op te sturen naar Korea maar het postkantoor was gesloten. De jonge meid uit Taiwan loopt heel traag, omdat ze zooooo moe is. En dan merk ik pas hoe getraind wij nu eigenlijk zijn.

IMG-20160613-WA0265

Ik kom ook een Amerkaanse man tegen met zijn dochter. Wij zijn aan het rusten en de dochter trekt haar schoen uit en haar voeten zitten vol met blaren. Ik ben gelukkig weer 2 dagen blaar vrij, maar ik voel haar strijd en ellende. Bedenk me geen moment en pak mijn 5 healing poppetjes die ik heb gekregen toen wij vertrokken uit Nederland en al die tijd in mijn rugzak zitten. Ik geef er één aan de dochter en vertel haar dat ze dit onder haar kussen moet leggen opdat het haar kan helpen. Ze is blij verrast en bedankt mij. Ook blijkt ze vandaag jarig te zijn, dus krijgt een verjaardagscadeautje.
Gelukkig gaat ze met een andere instelling verder aan de tocht. Mooi ! Dit geeft mij een fijn gevoel.

IMG-20160613-WA0296

Aan het einde van de tocht zit een enorme steile en risicovolle afdaling. Het kost veel energie en is zwaar. Het vergt mij veel kracht van de bovenbenen.

IMG-20160613-WA0268

Aangekomen in Ronchevalles blijkt het een enorm klooster te zijn en moeten we in de rij om ons in te laten schrijven voor een slaapplek en een pelgrimsmenu. Er zijn zoveel slaapplaatsen dat het net lijkt of we op een boot zitten met heel veel kooien. In totaal slapen er ongeveer 260 pelgrims.

IMG-20160613-WA0280

Om 18.00 uur gaan we naar de kerk om de Spaanse pelgrimszegen te ontvangen. Weer een mooie ervaring.

IMG-20160613-WA0271

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Dag 79. Saint Jean Pied de Port – Roncesvalles.

 1. Ida en Henk Groenewegen zegt:

  Wijn heel erg trots op jullie hoor en leven nagenoeg dagelijks mee.
  Goed geschreven, wanneer komt jullie boek uit?

  Like

 2. Wauw, wat geweldig in de bergen, super foto`s, jullie staan er leuk op! Leuk hoor!

  Like

 3. Ivonne zegt:

  Het blijft bijzonder. 😊

  Like

 4. Elisabeth zegt:

  Ohh zeker getraind zeg! Ik vorig jaar weliswaar ook, vertrokken uit Maastricht, maar ik was blij dat we het in 2x gedaan hadden en de moeilijke afdaling bezorgde mij 2 dagen de eerste spierpijn! Ik geniet nog steeds van jullie verhalen en de mooie foto’s Zo mooi ja die Pyreneeën, Ik ben benieuwd wat jullie van de pelgrimszegen vonden? Ik kan jullie de pelgrimszegen in Carrion de los Condes warm aanbevelen, zeer indrukwekkend, we hebben daar bij de Franciscanessen overnacht. Ik wens jullie een mooi vervolg met nog vele mooie uitzichten, inzichten en ontmoetingen Buen Camino

  Like

 5. Hanneke Piek zegt:

  Hai lieve schatten,
  Op mijn tempo wandel ik met jullie mee… En met een lange tussensprint haak ik hier in Spanje opnieuw aan.
  Wat niet wegneemt dat ik jullie reis van A tot Z, van vreugde, tot blaar, tot hevige regenbuien, hitte en sneeuw, liefdevolle, ontroerende ontmoetingen, bespiegelingen en verdieping heb gevolgd…. En de ontroerende en inspirerende woorden èn beelden van jullie samen en jullie verbondenheid (in vrijheid) raakten mij wel het meest zeg, wat prachtig …. en inspirerend!!!
  Dikke dikke dikke knuffel voor jullie saam
  Hanneke

  Like

 6. Elly Krijt zegt:

  Wat een schitterende foto’s! Vooral het dorp op de eerste foto’s is geweldig mooi!

  Like

 7. Inkie zegt:

  Hey luitjes,ben weer helemaal bij gelezen hehe en nu dan in Spanje,geweldig en blijf het prachtige natuur vinden.De blaren gelukkig weer weg.Hoop dat het redelijk gaat met de vermoeidheid en je schoenen weer gemaakt zus?Maar nog een heel stuk te gaan en wat fijn dat jullie je zo gelukkig voelen.Geniet nog lekker van alles en wederom succes dikke kus van Inkie

  Like

 8. Loes Holla zegt:

  Ik heb deze dagen veel aan jullie gedacht. Ik loop de plusAlkmaarse vierdaagse, 15 km. En had de tweede dag al een blaar en vandaag er eentje bij. Morgen alweer de laatste dag, die loop ik uit, met blaren. Wetende dat ik daarna kan uitrusten en mijn blaar weer kan laten genezen. Maar jullie hebben soms een rustdag en gaan dan weer verder. Met of zonder blaren. Of na een slechte nacht met snurkers. Dat vind ik zo knap! Heel veel succes en mooie energie toegewenst in de bergen..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s