Dag 93. Burgos – Hornillos del Camino.

IMG-20160628-WA0005

Het was feest tijdens onze rustdag in Burgos en de drukte kwam erg op mij af. In de menigte van de mensen werd ik ineens heel erg misselijk. Gelukkig heeft Dré mij leren afsluiten hetgeen hielp. Ook in de kathedraal was het heel druk in verband met een inwijding van 3 nieuwe priesters. De kathedraal zat vol familie, vrienden en in vol ornaat geklede priesters. Wat we van de dienst hebben mogen meemaken was prachtig.

Onze keus om een rustdag te houden in Burgos heeft ons lichaam goed gedaan merken we ’s ochtends als wij de straat op lopen richting de Meseta. De Meseta. Daar gaan wij de komende dagen doorheen wandelen. Het is een Spaanse hoogvlakte van eindeloze graanvelden en witte paden die reiken tot aan de horizon.

IMG-20160628-WA0009

In de straten van Burgos komen we brallende, drinkende en voor zich uitstarende jongeren tegen. De straten liggen vol met stukkende glazen en flessen en de lucht van verschraald bier drinkt door tot in onze neusgaten. Als wij de kathedraal voorbij lopen loost een iet wat oudere man zijn overtollige vloeistoffen tegen de kerk. Het blijkt dat het feest en de verering van de heilige San Juan (Johannes de Doper) voor menigeen gepaard gaat met het innemen van grote hoeveelheden drank. De route loopt dwars door de stad en wat een schril contrast is het met wat wij dagelijks ervaren.

IMG-20160628-WA0013

Natuurlijk, er vloeit ook op en tijdens de camino overvloedig wijn. Een gewoonte die zijn oorsprong heeft in de Middeleeuwen, waar het bier en de wijn een bijdrage leverde aan de maaltijd. Omdat menig proces of gewoonte bij mij onder het vergrootglas komt te liggen op deze tocht, vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde is van het innemen van alcohol bij het vereren van een als voorbeeld dienende heilige en tijdens het wandelen van de religieus getinte camino’s of anderszins.

IMG-20160628-WA0006

De Camino, een reis van buiten als wel een innerlijke reis naar het zuivere hart. Wat is dan de drijfveer om mijn bewustzijn zo af en toe onder te dompelen in alcohol?

IMG-20160628-WA0008

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

5 reacties op Dag 93. Burgos – Hornillos del Camino.

 1. Jan Stevens zegt:

  Ja feesten kunnen die Spanjaarden wel.
  Helaas steeds meer en meer drank vooral bij de jongeren.
  Tot diep in de nacht lawaai en de nachtrust voor een pelgrim is maar zo kort
  Maar dit ongemak weegt niet op tegen alles moois die een pelgrim onderweg beleeft
  Blijf genieten en hou de “zonzij”
  Met pelgrimsgroeten
  Jan

  Like

 2. Hanneke zegt:

  Hai lieverds,
  Wat een prachtige verhalen en overdenkingen toch allemaal…
  Ik voel bijna de keien en het gruis van de wegen en paden onder mijn voeten … èn glasscherven van de brallende Spaanse jongeren ; )
  Geniet ze … stap voor stap …
  Liefs,
  Hanneke

  Like

 3. Eric zegt:

  Zo toppers jullie gaan lekker , geniet van de mooie momenten en van elkaar .
  Liefs Eric Buurman

  Like

 4. Elly Krijt zegt:

  Lieve mensen, volgens onze weerberichten is het momenteel erg warm bij jullie in de streek. Ik hoop dat het lopen niet zo zwaar wordt want jullie gaan nu over de hoogvlakte, weinig bos, denk ik. Wens jullie veel sterkte 💓👍

  Like

 5. Cees Abbring zegt:

  Wat zijn jullie al ver zeg,geweldig wat een prestatie,fijn om te weten dat het goed gaat en dat jullie al zo ver gevorderd zijn,moge de omstandigheden gunstig zijn voor de rest van deze bijzondere spirituele tocht en weet dat wij trots op jullie zijn.
  Veel groeten en we denken aan jullie!
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s