Dag 38. Saint-Moré – Vezelay.

IMG-20160503-WA0018

1 keer in een week de weg kwijtraken is tot daar aan toe, maar dat we nu weer verkeerd zouden lopen, dat hadden we niet verwacht. Na 2 km te hebben gewandeld komen we in een bos terecht en raken de weg kwijt. We dwalen anderhalf uur in het bos. Geen goede start, maar we gaan naar Vézelay. Dus waar maken wij ons druk om.

IMG-20160503-WA0016

Eindelijk komen we weer op de route en blijkt dat we niets zijn opgeschoten. Gewoon weer verder stappen.

Vézelay. Het is één van de vier belangrijkste Franse vertrekplaatsen naar Santiago de Compostela. En voor ons allebei ook weer een hoogtepunt op onze reis. Weer een mijlpaal! Ik krijg best wel een gespannen gevoel in mijn buik, maar het is een positief gevoel. Ook lijkt het alsof ik vleugels krijg, want ik wil er graag naar toe ondanks dat mijn lichaam erg moe aanvoelt. En daar gaan we dan via La Jarrie tot Les Hérodats naar Asquins.

IMG-20160503-WA0019

We wandelen over behoorlijke steile paden omhoog en dat kost behoorlijk veel energie, maar het is prachtig om hier te lopen.

20160501_122351

En dan, dan zien we ineens de basiliek van Vézelay in de verte opdoemen. Dat is toch wel een momentje. Poehhh….

We dalen, stijgen en komen steeds dichterbij. Wandelen langs een groot houten kruis dat de plaats markeert waar Bernard van Clairvaux de tweede kruistocht heeft gepredikt.

IMG-20160503-WA0015

IMG-20160503-WA0013

Lopen weer verder, hoger en hoger en mijn opwinding neemt toe. En dan staan we ineens aan de parel van Vézelay, aan de voet van de Basiliek van de Heilige Magdalena.

IMG-20160503-WA0017

We gaan de basiliek in en dan stromen de tranen letterlijk over mijn wangen. Wat is dit toch een mooi moment. Waar de emoties vandaan komen weet ik niet, maar het is zo intens en ik voel me heel blij.. Ik zie veel mensen om mij heen naar ons zitten kijken. En zie de bewondering in hun gezicht.

IMG-20160503-WA0014
Het is allemaal aan het veranderen, ook ik ben aan het veranderen. Kan het absoluut niet onder woorden brengen, maar het voelt alsof ik steeds dieper ga in mijn emoties. Ik sta er zelf van te kijken hetgeen er met mij gebeurd. De emoties volgen elkaar elke dag steeds vaker op. Er komt van alles uit, maar ik voel dat het goed is. En ook dat ik het meer mag toelaten

We halen een stempel in de basiliek. Morgen gaan we in alle rust alles bekijken. In het dorpje stapt André een auberge binnen en vraagt of wij daar kunnen slapen. Dat is mogelijk boven het restaurant. We kunnen er ook onze kleding wassen, want we hebben een wasmachine ter beschikking.

20160502_135912

Maar eerst op zoek naar Patricia, zij is hier gisteren al aangekomen. Haar ouders hebben een tube gehwol voor ons meegenomen uit Nederland. Superfijn. Heerlijk om elkaar weer te zien. We komen ook nog andere bekende pelgrims tegen.

We kletsen gezellig en besluiten om       ’s avonds met z’n zessen uit eten te gaan. Wij blijven nog één dag extra in Vézelay. Heerlijk. Onze medepelgrims gaan morgen allemaal verder.

IMG-20160502-WA0047

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

10 reacties op Dag 38. Saint-Moré – Vezelay.

 1. Johanna N zegt:

  Geniet in Vezelay. Ik was er 2 weken geleden een dag (niet als pelgrim) en heb het ervaren als een heel bijzondere plaats. Bij het Maison du Visiteur hoorde ik over het belang van het licht in de basiliek. Deze kennis heeft mij het bezoek aan de basiliek een extra dimensie gegeven. De volgende ichtend kon ik niet vertrekken voordat ik er nog een keer heen was gegaan. Even buiten de stadsmuur staat een kerkje La Cordelle, een plek van volledige rust.
  Bon chemin!

  Like

 2. friedelwilm zegt:

  Hoi Lieve Monique en André,
  Wat een prachtige tocht, geweldig om alles te voet te doen en daarmee helemaal tot de kern van jezelf te komen.
  Nog veel mooie ontdekkingen!
  😘😘😘
  Friedel & Ruth

  Like

 3. Joost en Elly Piggen zegt:

  Hallo Monique en André,
  Wij volgen jullie al een tijdje en beleven hiermee ook weer onze tocht van 1998.
  Wat een mooie foto’s en geweldige belevenissen. Zeker de aankomst in Vezelay is voor ons een en al herkenning. André, proficiat met je verjaardag. We blijven jullie volgen en wensen jullie nog veel meer mooie belevenissen toe.
  Joost en Elly Piggen, je weet wel, van ons gezamenlijk paasdiner op Pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem

  Like

 4. Elisabeth zegt:

  Wat herkenbaar weer. En goed dat jullie nog een dag blijven. Ik was zeer onder de indruk en emotioneel van de avondmis in de kapel, zo mooi om de Vredeswens uit te spreken. Fijne rustdag en daarna weer bon chemin

  Like

 5. sydspost zegt:

  hoi, toen ik vorig jaar, net als jullie, die heuvel afliep en de contouren van Vezelay in de verte zag opdoemen was ik ook vervuld van emoties, vooral trots op mezelf dat ik in m’n eentje er in geslaagd was zover te komen. Ook jullie mogen best heel trots zijn op jezelf. Dat gevoel van trots heb ik niet weer gehad, ook niet toen ik in SdC aankwam. Dus koester dit moment.

  Een goede reis verder en ik blijf jullie op de voet volgen.

  Syds

  Like

 6. Joost en Elly Piggen zegt:

  Hallo Monique en André,
  Wij volgen jullie al een tijdje en beleven hierdoor onze tocht van 1998 weer opnieuw. We komen zoveel herkenning tegen in de regen en in al het overweldigende groen.
  De mooie spontane en gastvrije ontmoetingen. De emoties en de intensiteit van het samen beleven van dit alles.
  En inderdaad een emotionele aankomst en mijlpaal in Vezelay.
  André nog proficiat met je verjaardag. Wij wensen jullie nog heel veel moois toe. Bon camino!
  Joost en Elly Piggen, jullie gastpaar op de pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem

  Like

 7. Wendela zegt:

  Oh wat mooi allemaal!jullie beleving,de manier waarop jullie schrijven,dewoorden alles wordt intenser!
  En de omgeving steeds mooier!

  Dikke knuffel
  Wendela

  Like

 8. Elly Krijt zegt:

  Blijft een prachtig avontuur, wat een geestelijke rijkdom!

  Like

 9. De omgeving is zo mooi …overal waar jullie wandelen. vogelvrij..

  Like

 10. Ivonne zegt:

  Bedankt voor het delen van jullie proces 💗

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s